Túrázás

A Tihanyi-félsziget legszebb pontjain:

Forrás

Magyarország legszebb túraútvonalainak egyike a Tihanyi-félsziget legcsodálatosabb kilátóhelyein és legérdekesebb látnivalóin végigfutó körtúra.
Az Ófaluból induló közepesen nehéz túra az idilli Belső-tó érintésével kúszik fel a legfontosabb gejzírkúpokra, majd a Gejzírmezőn keresztül a félsziget nyugati részén lévő legmagasabb csúcsaira felkapaszkodva, végig pazar kilátást nyújtva a Külső-tó mellett ér vissza a faluba.

A túra hossza: 11,3 km
Időtartam: 4-5 óra, kényelmes tempóban
Szintkülönbség: 270 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Közepesen hosszú túra, kitűnően jelzett ösvényeken, néhol közepesen meredek emelkedőkkel, az út nagy részében árnyék nélkül. Vizet feltétlen vigyünk magunkkal, rengeteg gyönyörű hely van, ahol piknikezhetünk, érdemes egy mozgást nem akadályozó, praktikus, kis méretű túrahátizsákba pakolni dolgainkat. Nyári melegben, fényvédelemről gondoskodjunk, okos megoldás egy könnyű kis nyári kalap vagy bármilyen fejfedő.

Kiindulópont: Tihany, Ófalu központja, apátság elől. Gépkocsival tavasztól őszig fizetős a parkolás, ingyen, korlátlan időkeretben a falu szélén a sportpálya és temető közötti parkolóban lehet letenni az autót.

A túra leírása: Utunk legnagyobb része azonos a Lóczy Lajos tanösvénnyel, több helyen is találunk magyarázó táblákat a különböző látnivalókról.
Túránk az apátság elől indul, az itt kezdődő sárga kereszt jelzésen megyünk le a falu főutcájára, a Kossuth utcára, majd az első jobbra, lefelé tartó utcára térve egy kis jobb, majd bal kanyar után leérünk a Belső-tó partján létrehozott, új, impozáns Levendula Ház Látogatóközponthoz.
A házban érdekes filmeket ill. interaktív  kiállítást láthatunk a félsziget múltjáról és jelenéről, ajándékboltot, és szerény büfét is találunk. A ház környékén további látnivalókat találunk, legérdekesebb talán a Belső-tó nádasába benyúló fapallós tanösvény.
A háztól a nagyon hangulatos Belső-tó partján megyünk tovább a sportpálya széléig, ahol balra kanyarodunk a szürkemarhagulya legelőjének kerítésénél.
A kerítés sarkánál újra megpillantjuk a sárga kereszt jelzést, jobbra tartunk, majd két perc múlva egy kereszteződésnél utunk balra tart az erdőbe.

Gejzírmező

Enyhe emelkedőn érjük el első gejzírkúpunkat, a csodálatos kilátást nyújtó Hármas-hegyi kúpot. Innen már nincs messze a leghíresebb sziklaalakzat, az Aranyház-gejzírkúp. A panoráma valami elképesztően szép, belátjuk szinte az egész félszigetet, a Belső-tavat, a falut az apátsággal, a félsziget peremén körbefutó dombok láncolatát, a Füredi-öblöt.
A félszigetre jellemző gejziritkúpok vulkáni működés utóformái, kova-és mésztartalmú forróvizes iszap feltöréséből származó földtani alakzatok. Száznál is több található itt a félszigeten belőlük, a tanösvény is jó pár mellett elhalad, változatos neveket adtak legtöbbjüknek, leglátványosabb, az egyedülálló panorámájú Aranyház.
Érdemes balra tartanunk tovább a tanösvényen, az út egy kört ír le a hangulatos tölgyerdőben, érintve néhány érdekes sziklaalakzatot, az Átjáró-barlangot és a Kalapos-követ többek között.
Egy terméskövekből kirakott barlangszerű mélyedésben a félszigetre jellemző kőzetekből találunk egy kis kiállítást, majd innen a tanösvényen, ill. a sárga kereszt jelzésen tartsunk tovább a Gejzírmező irányába.
Több érdekes gejzírkúpot érintve, pl. Borz, maradjunk továbbra is a tanösvényen egy elágazásnál jobbra tartva, a Hálóeresztő felé, pár perc múlva a Félbevágott kúp mellett érjük el a kereszteződést a Hálóeresztőnél, ahol immár a sárga sáv jelzést fogjuk követni jó darabig a Csúcs-hegy irányába.

Fantasztikus kilátóhegyeken keresztül

Utunk le-föl hullámzik a Szarkádi-erdő romantikus tölgyerdejében, néhol pazar kilátást nyújtva a Balaton víztükrére. Hamarosan leérünk egy köves útra, az Erdei Iskola elé, itt balra tartunk, majd a jelzett út jobbra befordul az erdőbe, és felkapaszkodik a Gurbicza-tetőre.
Az út legszebb szakasza itt kezdődik, a következő 2 kilométer Magyarország legpazarabb turistaútjai közé tartozik, parádés a kilátás a Balatonra, egészen a Badacsonyig ellátunk, a Köröshegyi völgyhídtól a Sajkodi-öbölig.
Utunk végig a gerincen fut, a Balaton partja közvetlenül, mélyen alattunk, majd hamarosan meredekebben kezd emelkedni a Csúcs-hegy (232 m), a félsziget legmagasabb hegycsúcsára.
Mielőtt elérnénk a sziklás csúcsot, kis kitérőt tehetünk balra az oldalában nyíló Sobri Jóska-barlanghoz, amely egy gejzír forrásbarlang.
Mondanunk sem kell, hogy a Csúcs-hegyről nyíló kilátás is lenyűgöző, főleg nyugati irányban a Balaton felé.
Közvetlenül a csúcs alatt jobbra ágazik le a zöld háromszög jelzés a Belső-tó felé, itt lerövidíthetjük utunkat, ha már elegünk van a csodás kilátásból.
Tovább a sárga jelzésen a gyönyörű gerincen érjük el a Nyereg-hegyet (223 m), kimerészkedve a gejzirit sziklákra, jutalmunk ismét csak a lenyűgöző panoráma.
Kissé leereszkedve kereszteződéshez érünk, a sárga jel a tanösvénnyel együtt balra tovább megy az Apáti templomhoz, mi válasszuk a jobbra tartó sárga háromszög jelzésű ösvényt, amely a nagyon hangulatos Apáti-hegyen keresztül ereszkedik le a félsziget belsejében lévő szőlőkkel és gyümölcsösökkel tarkított medencébe.
Az Apáti-hegy füves, sziklás tetejéről a Külső-tó nádasrengetegére és meg-megcsillanó vízfelületére nyílik megkapó panoráma. Az úton lefelé a régi nagy, de mára már elvadult levenduláson megyünk keresztül. Késő tavasszal, nyár elején mámorító a levendulaillat.
Kiérve a ritkás, meseszép erdőből a szőlőültetvénynél találkozunk a zöld háromszög jelzéssel, és balra kanyarodunk rá. Több mint egy kilométert megtéve a szintben haladó, széles földes úton a szőlők és a mandulafák között, egy újabb táblával jelzett elágazáshoz érünk.
A jobbra tartó tanösvényen a Belső-tóhoz jutunk, tovább egyenesen haladva a tanösvény a Kis-Erdő-hegyre kapaszkodik fel egy kerítésnél balra leágazó úton. Amennyiben nem kanyarodunk balra a Kis-Erdő tető felé, egyenesen a széles úton maradva a szőlők aljában pár perc alatt elérjük a falu szélső házait.
Ha van még energiánk, érdemes felmenni a Kis-Erdő-hegy (203 m) tetején lévő szélmarta sziklákhoz, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a falura és az apátságra. A ligetes hegyoldalban leereszkedve kiérünk a főútra, ahol jobbra kanyarodva pár méter után elérjük a temető melletti parkolót, tovább haladva pedig pár perc alatt bent is vagyunk a központban, az apátságnál.

ÁRKALKULÁCIÓ & FOGLALÁS

Állítsa össze egyedi ajánlatát! Kalkulálja ki és foglalja le pihenését online, azonnali visszaigazolással, pár lépésben, alig 2 perc alatt!

ÁRKALKULÁCIÓ

AJÁNLATKÉRÉS

Kérje ajánlatunkat egyszerűen pár pillanat alatt! Legkésőbb 24 órán belül elküldjük Önnek személyre szabott árajánlatunkat!

AJÁNLATKÉRÉS